Za sve usluge u svim gradovima pozovite: 066/911-2-911 Obezbedjujemo povratne ture prevoznicima

Saveti za pakovanje

Napisao Ivan Spasojevic / 09/02/2015 / Saveti / 0 Comments

Selidbe su sastavni deo naših života, i malo kome od nas je to omiljena aktivnost, jer mogu biti veoma stresne. Ali ako u samom startu budete dobro pripremljeni i organizovani, ceo ovaj proces ćete prebroditi bez većih turbulencija i sa vrlo malo problema. Ovde možete pronaći 5 korisnih saveta koji će vam pomoći, i učiniti selidbu mnogo lakšom.

movingNapravite listu

Potrudite se da sve zapišete, biće vam od koristi. Pre nego što spakujete i jednu kutiju, odštampajte na papiru listu sa brojevima gde možete zapisati sadržaj kutije. Za ovo vam može poslužiti i obična sveska. Obeležite brojem svaku kutiju koju spakujete, i na listi ispod rednog broja navedite sadržaj te kutije. Kada opisujete sadržaj, budite precizni – “ABC albumi” je bolje nego samo “albumi”. Ovu listu nemojte spuštati bilo gde, jer se vrlo lako može zagubiti u lomu. Držite je na vidnom mestu, sa ostalim priborom za pakovanje (markeri, selotejpi, itd.)

Obezbedite dovoljno materijala

Tboxesrebaće vam dosta kutija, verovatno mnogo više nego što mislite, i one će vam zapravo i olakšati selidbu. (Ako kutije naručite od firme za selidbu, za neiskorišćene vam mogu vratiti novac. Ako ste kutije uzeli iz neke prodavnice, višak možete baciti.) Obezbedite desetak rezervnih kutija, u koje ćete smestiti stvari koje se pakuju na dan selidbe, kao što su posteljina, odeća i sl. Osim kutija, trebaće vam i jak selotejp koji će kutije čvrsto zatvoriti, tako da stvari unutra ostanu bezbedne. Lomljive predmete bi trebalo zaštititi novinama ili pucketavom folijom. Još jednom da napomenemo, trebaće vam više stvari nego što možete da predpostavite, prema tome, imajte zalihe svega što bi vam pri selidbi moglo pomoći, tako da vam pakovanje prođe bez dodatnih problema.

Koordinacija bojama

Osmislite boju za svaku prostoriju u novom domu, npr. žuto za kuhinju, plavo za trpezariju itd. Zalepite nalepnice u boji na svaku kutiju, a u svom novom domu zalepite nalepnicu iste boje na vrata svake prostorije gde kutija ide. Ovako ćete olakšati onome ko bude nosio kutije, u slučaju da ne zna gde da ih smesti. Takođe je korisno postaviti znak na zidu u prostoriji gde želite da se kutije ređaju (“ovde kutije molim”), kako bi se izbeglo saplitanje i preskakanje.

man-moving-boxesPakujte unapred

Sve što možete spakovati unapred će vam uštedeti dosta vremena na dan selidbe. Ako je leto, spakujte svu zimsku garderobu, kako ne bi smetala. Svakako vam neće biti potrebna 3 radija, ili 2 TV-a poslednjih par dana. Spakujte rezervni šampon i pastu za zube i ostavite jedan neseser sa najneophodnijom kozmetikom za poslednju nedelju. Posuđe i hranu svedite na minimum, nek vam služe samo za osnovne potrebe. Korpe za smeće se mogu vrlo praktično iskoristiti (spakujte stvari u njih) i poslednjih nekoliko dana koristite obične kese za đubre. Takođe iskoristite sve moguće torbe i kofere za pakovanje odeće, posteljine, peškira i sl.

Vredne i skupocene stvari

Jedna od najvažnijih stvari, koju prilikom selidbe morate imati na umu, jeste da sva lična dokumenta, kao i novac koji posedujete, moraju stajati kod vas. Bilo bi poželjno da i sve vredne predmete, poput nakita, antikviteta,  izvesnih umetničkih dela i sl. držite uz sebe prilikom selidbe. Takođe je važno da se raspitate o tome kakva obeštećenja selidbena firma može da pruži Vama kao mušteriji, kao i o potrebnoj dokumentaciji koja se mora pribaviti, ukoliko se desi da se nešto izgubi tokom transporta.

Selidba se baš i ne može doživeti kao naročita zabava, ali uz par trikova i malo planiranja unapred uspećete dosta da olakšate sebi i svojoj porodici i učinite je podnošljivom. SREĆNO!

Komentari

Nema komentara

Postavite vaš komentar

Vaš email nikada neće biti objavljen ili deljen. Obavezna polja su obeležena *

Deljenja