Za sve usluge u svim gradovima pozovite: 066/911-2-911 Obezbedjujemo povratne ture prevoznicima

Saveti za lakšu selidbu osobama sa invaliditetom

Napisao administrator / 23/07/2015 / , , / 0 Comments

Selidba je teška za bilo koga, a kamoli osobama koje su fizički oštećene ili sa invaliditetom.
Proces selidbe se, sam po sebi, ne menja mnogo. Pakovanje kutija, angažovanje agencije sa selidbe, put do novog doma, raspakivanje…i možda u nekom trenutku, ubeđivanje prijatelja da vam pomognu, no, ipak postoji nekoliko saveta koji mogu pomoći da selidba protekne malo opuštenije onima kojima je potrebno malo dodatne pomoći.

1. Dobro procenite potencijalni novi dom

Da li je vaš novi dom pristupačan, na način koji vama odgovara? Na primer, ulazi u prostorijama treba da su dovoljno veliki da invalidska kolica mogu neometano da prođu kroz njih, ili da li se vrata lako otvaraju ukoliko nemate punu snagu ruku?
Za mnoge koji žive sa invaliditetom, ovo su zdravorazumske smernice. Međutim, ukoliko pomažete rođaka ili se borite sa bolešću poput artritisa, ove iste smernice mogu učiniti da vaš dom postane mesto podnošlivije za život.
Neke neprofitne i lokalne agencije nude svoju pomoć i bezpovratne donacije ukoliko vam je potrebno da prilagodite kuću ili stan svojim potrebama. Ukoliko je potrebno da se iselite, a ne možete da pronađete nov dom, koji odgovara vašim potrebama, brza internet pretraga vaše lokalne mreže,pozivima gradske skupštine ili kancelariji socijalne službe, možete dobiti potrebnu pomoć u pronalaženju mogućih rešenja.

2. Upoznajte se sa pravima podstanara(zakupca)

Ukoliko ste podstanar, vi imate pravo da napravite neke osnovne, razumne prepravke prostora u kome boravite.
Moraćete da obavestite i dobijete dozvolu od vašeg stanodavca pre nego što izvršite te promene. Stanodavac može da zahteva od vas zvaničnu dokumentaciju koja potvrđuje da su te promene neophodne, kao i dokumentaciju koja će potvrditi da su zakupci odgovorni za troškove promena koje će napraviti, ali vi možete tražiti da spuste cenu ili izgrade rampu.
Završavanje ovih poduhvata pre nego što počnete sa premeštanjem nameštaja i pokućstva je mnogo lakše nego rešavanje ovih pitanja nakon što ste se uselili u nov dom.

3. Angažujte nekoga da pakuje stvari umesto vas

Mnoge agencije za selidbe spakovaće vaše stvari umesto vas, kao što će ih i utovariti i istovariti iz kamiona. Takođe, mogu obaviti i raspakivanje umesto vas. Ove opcije nisu jeftine, ali vam mogu uštedeti potrebno vreme i energiju.
Ova opcija može takođe pomoći u očuvanju vaših stvari, uzimajući u obzir da su profesionalni radnici agencija za selidbe obučeni da pakuju stvari bezbedno, a time obično pokrivate i troškove u slučaju da se nešto razbije (ili možete kupiti dodatno pokriće). Poenta je da, ako nemate dovoljno porodice u okolini, ipak ne morate sve da uradite sami.

4. Tražite popust

Troškovi rastu, posebno ukoliko je potrebno da platite uslugu pakovanja. Nemojte biti stidljivi da pitate da li agencija za selidbe daje specijalnu ponudu. To može napraviti razliku između zadržavanja vašeg duševnog mira ili podizanja nivoa stresa.

5. Koncentrišite se na završne detalje

Radnici agencije za selidbu najčešće pred sam odlazak pitaju da li se klijentu dopada raspored nameštaja. Kod većine ljudi ovo se javlja kao naknadna misao, zato što ako im raspored stvari ne odgovara oni mogu da ga kasnije sami ispremeštaju po svom afinitetu.
Međutim, osobe sa invaliditetom, neće moći to da urade kasnije, sami.
Postarajte se, da ostavite dovoljno vremena da procenite raspored nameštaja, pre nego što radnici agencije za selidbe odu. Ovih nekoliko dodatnih minuta bi mogli da vas poštede puno potencijalnih glavobolja u budućnosti.

Komentari

Nema komentara

Postavite vaš komentar

Vaš email nikada neće biti objavljen ili deljen. Obavezna polja su obeležena *

Deljenja