Za sve usluge u svim gradovima pozovite: 066/911-2-911 Obezbedjujemo povratne ture prevoznicima

Najlepše benzinske stanice

Napisao Ivan Spasojevic / 06/04/2015 / Saveti / 0 Comments

Benzninske stanice retko su poznate po svojoj estetici. Današnji popularni izgled, koji često ume da asocira na komionsko stajalište, ne odaje dojam arhitektonskog umetničkog dela. Ali nije oduvek bilo tako. Naime, u ranijem dobu razvitka automobilske kulture u dizajn benzinskih pumpi se ulagalo dovoljno maštovitosti kako bi arhitektura sama po sebi mamila mušterije sa puteva. Ali kako se vožnja polako ukorenjivala u naš način života, tako je značaj “privlačnog izgleda” benzinskih stanica opadao. Iako generalno nismo veliki obožavatelji gradske vožnje, sve dok se ljudi i dalje budu oslanjali na automobile, postojaće i mesta za dopunu goriva.

Ova čudna građevina sa tornjem je “Tower Conoco Station” u Šamroku (Teksas). Izgrađena je po projektu arhitekte Džozefa Berija 1936. godine duž poznate rute 66. Danas je ona u vlasništvu grada i služi kao centar za posetioce.

Zanimljiv izgled ove benzinske stanice osmislila je stara arhitektonska firma “William L. Pereira & Associates”, koja je takođe dizajnirala i futurističku “Transamerica Pyramid” u San Francisku.

1997. godine, španska naftna kompanija “Repsol” je angažovala Normana Fostera, engleskog arhitektu, da za njih osmisli model benzinske stanice koji se može koristiti na lokacijama širom Španije. Tako je nastalo Fosterovo inovativno rešenje nadstrešnica i postalo prepoznatljiv brend ove kompanije.

“Helios House” projekat u Los Andjelesu iz 2007. godine. Ova benzinska stanica ima jednu isključivo jasnu nameru – ekologija. Sa zelenim krovom, sistemom za sakupljanje kišnice i solarnim panelima, konstruisana je tako da postane benzinska stanica budućnosti. Kad bi ih samo bilo više…

Nesvakidašnja benzinska stanica dizajnirana od strane lokalnih arhitekata iz “DaMilano” studia, prosto vas mami da sednete unutra i popijete jedan kapućino. Ovaj kockasti pit-stop u sevorozapadnoj Italiji više podseća na nekakav luksuzni voz, negoli na benzinsku pumpu.

Ovo benzinska pumpa iz Matuškova u Slovačkoj sagrađena je 2011. od strane “Atelier SAD” i svojim interesantnim izgledom podseća na svemirski brod. Stubovi koji podupiru ove ogromne tanjire takođe služe i kao drenažne cevi. Možda se ispod navodnjava pravi NLO, ko zna…

Komentari

Nema komentara

Postavite vaš komentar

Vaš email nikada neće biti objavljen ili deljen. Obavezna polja su obeležena *

Deljenja