Za sve usluge u svim gradovima pozovite: 066/911-2-911 Obezbedjujemo povratne ture prevoznicima

Kako bezbedno šlepati automobil

Napisao Ivan Spasojevic / 22/03/2015 / Blog / 0 Comments

Sve što bi trebalo da imate na umu kada šlepate automobil, kako ne biste oštetili vozilo ili imali nekakvih zakonskih problema.

tow truck

Šlepanje je dozvoljeno samo vozilima koja zbog nedostatka izvesnih delova ili zbog nekakvog kvara ne mogu bezbedno da se kreću. Na auto-putevima ili putevima rezervisanim samo za saobraćaj motornih vozila dozvoljeno je šlepanje isključivo do najbližeg isključenja. Novčana kazna za nepropisno šlepanje iznosi 5000 rsd.

Automobil koji je u kvaru može se vući uz pomoć užeta, krute veze (rude) i oslanjanjem ili vešanjem o vučno vozilo. Uže se ne sme koristiti tokom šlepanja ukoliko su na vozilu neispravni volan ili kočnice, takođe se ni autobus ili teretno vozilo ne mogu šlepati uz pomoć užeta. Ako je na automobilu neispravan volan onda se on ne sme vući uz pomoć rude, kao ni u slučaju kada ukupna masa vučenog vozila nadmašuje ukupnu masu vučnog vozila, a kočnice vučenog vozila nisu u funkciji.

Vozilo koje obavlja šlepanje mora imati sva četiri migavca uključena, kao i vučeno vozilo ukoliko su migavci ispravni. Na oba vozila je obavezno postaviti signalni trougao. Noću je dozvoljeno obavljati šlepanje ukoliko su na neispravnom vozilu zadnja poziciona svetla uključena, ili ako se na vučnom vozilu nalazi žuto rotaciono svetlo. Treba napomenuti da se u vučenom vozilu sme nalaziti samo vozač. Ukoliko se prekrši neka od ovih odredbi sledi kazna od 5000 rsd.

Što se tiče maksimalne brzine kretanja i odstojanja tokom šlepanja:

– ukoliko se vozilo vuče užetom rastojanje mora iznositi od 3 do 5 metara,
– ako je u pitanju vučenje rudom onda odstojanje između vozila može biti i manje od 3 metra, ali ne sme prelaziti 10 metara,
– maksimalna brzina kojom se vučno vozilo sme kretati tokom šlepanja neispravnog vozilo iznosi 40km/h.

Ukoliko na vozilu koje želite da šlepate motor nije u funkciji, onda vam servo i kočnice neće raditi, pa je naš savet da kontaktirate šlep-službu. Isto tako, ako šlepate vozilo na neku lokaciju koja je udaljena više od 100km, preporučljivije je da to obavi šlep-služba.

Komentari

Nema komentara

Postavite vaš komentar

Vaš email nikada neće biti objavljen ili deljen. Obavezna polja su obeležena *

Deljenja