Za sve usluge u svim gradovima pozovite: 066/911-2-911 Obezbedjujemo povratne ture prevoznicima

12 izvanrednih saveta koji olakšavaju selidbu

Napisao administrator / 17/07/2015 / , , , / 0 Comments

Kome ne bi koristili dobri saveti o selidbi, kada pakuje i premešta svoj ceo život u budući dom? Ukoliko ste i vi među hiljadama ljudi, koji su premeštali svoju porodicu u nov dom ili zajednicu, onda su vam zasigurno još uvek sveža sećanja na uspone, padove, uzbuđenje ili frustracije, koje su vas pratile na dan selidbe.
Predstavljajući vam svoje lično iskustvo, znam da postoji mnogo načina da vam svojim savetima pomognem kako bi selidba vašeg pokućstva protekla lakše i opuštenije. Pročitajte ovaj članak ako vam je potrebna pomoć, naučićte kako da lakše organizujete vaš lični život i svu vašu imovinu, kako bi dan selidbe protekao mirno i uzbudljivo.

Napravite spisak stvari

Zapišite sve na papir! Bićete kasnije zahvalni sami sebi za ovaj korak. Pre nego što počnete da pakujete prvu kutiju, napravite jednostavan sistem za vođenje evidencije. Odštampajte sa računara, listu sa rednim brojevima, pored kojih ćete ostaviti dovoljno prostora, da bi kasnije mogli da u taj prostor unosite određen sadržaj. Umesto pravljenja i štampanja ove liste možete da koristite i običan papir iz sveske sa spiralom. Na svaku kutiju, u koju ćete pakovati stvari, zalepićete broj i listu na kojoj će pisati kompletan sadržaj kutije. Nemojte spuštati listu ukoliko nije na mestu u kući koje ćete nazvati “Centar za pakovanje”. Na ovom mestu pronaći ćete nalepnice, markere, trake za kutije i drugi neophodan pribor. Kada označavate sadržaj kutije budite konkretni, na primer, umesto da kutiju obeležite samo sa ’’Folderi’’ bolje je da kutiju označite sa ’’Folderi A-D’’, ili umesto ’’Lale, posuđe’’ označite sa ’’Kuhinja razno’’.

Obezbedite dovoljne zalihe materijala za pakovanje

Nemojte me terati da ovo izgovaram dva puta: ’’Neophodno, je da obezbedite dovoljan broj kutija’’. Najverovatnije će vam biti potreban mnogo veći broj kutija nego što mislite. Stoga, nabavka velikog broja kutija će vam veoma olakšati posao (ukoliko kupujete kutije od agencije za selidbu, neiskorišćene kutije možete da refundirate) selidbe. Ostavite po strani barem deset kutija, koje će vam pozlužiti za sve predmete, koje rešite da spakujete i ponesete sa sobom u poslednjem trenutku, kao što su : posteljina, odeća i sredstva za čišćenje.
Biće vam potrebne kvalitetne i izdržljive lepljive trake za bezbedno zatvaranje kutija. Upotrebite, neštampani roto-papir (ne koristite novine jer mogu uprljati vaše predmete ), pak ili omotni papir, ili pucketavu foliju za umotavanje vaših predmeta, kako biste ih sačuvali od oštećenja tokom transporta. Ponoviću još jednom, biće vam potrebno mnogo više materijala za pakovanje nego što ste prvobitno mislili, iz tih razloga nabavite rezervni materijal kako bi pakovanje proteklo glatko i bez neprijatnih iznenađenja. Nakon utovara, vaših spakovanih dragocenosti u kamion, neiskorišćen materijal možete da refundirate.

Upotrebite kutije za garderobu

Ove visoke kutije su pogodne za glomazne predmete, male težine kao što su: jorgani, jastuci i ćebići, ali i za garderobu koja mora biti okačena na ofingerima. Pozovite vašu agenciju za selidbu i pitajte ih za dimenzije kutija za pakovanje koje će vam doneti za selidbu. Zatim izmerite garderobu u ormarima (uključujući i kapute), kako biste procenili, koliko kutija za garderobu vam je potrebno. Možete ih koristiti i za skladištenje kutija, kutija cipela i drugih glomaznih predmeta kao što su koturovi tkanine, velike košare ili ukrasne trake za poklone.
Nemojte da preopteretite kutije jer će biti teške za podizanje. Jedan od radnika iz agencije za selidbe, ispričao mi je kako je jedan od klijenata spakovao kuglu za kuglanje u kutiju za garderobu! Kada su podigli kutiju, dno se provalilo, poslavši kuglu na divlju vožnju niz rampu, preko puta ulice do slivnika, zatim niz brdo kako bi se konačno zaustavila u jarku pored puta (da li se to računa kao obaranje čunjeva iz prvog ili drugog bacanja).

Napravite strategiju za upotrebu kutija za garderobu

Kompanije za selidbu će vam rado dostaviti kutije pre selidbe. Ukoliko selidbu organizujete samostalno, počnite što pre sa organizovanjem i pakovanjem stvari. Nekoliko dana pre selidbe, iskoristite čvrste plastične kese iz prodavnica, da spakujete glomazne stvari iz ormara poput patika, dzempera, kaiševa i farmerki. Na dan selidbe, kesama iz prodavnice obložite dno kutija za garderobu, a potom u kutije složite odeću okačenu na ofingerima. Odeću koju pakujete sa ofingerima, pakujte u kutije što tesnije, kako stvari tokom transporta ne bi mogle da spadaju sa ofingera. Konačno, pokrijte ramena vaše garderobe (koristite suve, čiste vreće za đubre), a preko njih možete staviti nekoliko ručnih torbi ili dzempera. Na taj način, iskoristićete manje kutija, a spakovaćete sve stvari iz ormara zajedno. Takođe, kese koje ste upotrebili za oblaganje visokih kutija za garderobu prilikom raspakivanja stvari značajno će vam olakšati vađenje istih.

Koordinacija prema boji

Označite bojom svaku prostoriju u svom novom domu, na primer žuta za kuhinju, narandzasta za trpezariju, itd. Zalepite obojene nalepnice na kutije, blizu broja kojim ste ih prethodno obeležili. Na vratima svake prostorije, vašeg novog doma, zalepićete odgovarajuću nalepnicu. Na ovaj način, kada radnici kompanije za selidbu, stignu na navedenu adresu, znaće da rasporede sve kutije na svoje mesto. Takođe, može biti veoma korisno, da postaviti veliki znak na zidu sobe sa natpisom ’’Kutije ovde’’, u kojoj želite da budu odložene kutije, kako vas ne bi ometale prilikom kretanja kroz kuću, a i da biste ih držali podalje od nameštaja.

Držite sve delove jednog predmeta zajedno

Kada pakovanje predmeta iz više delova, vrši profesionalni tim agencije za selidbu ili vi sami, insistirajte da se delovi pakuju zajedno. Pakujte zajedno podupirače knjiga sa knjigama, sijalice sa lampama i produžne kablove sa uređajima. Male, slobodne delove koji se mogu lako zagubiti, možete pričvrstiti za predmete kojima pripadaju, pomoću lepljive trake ili stavljanjem tih delova u male koverte—da sačuvate podupirače za slike pakujte ih sa slikama; pakujte podupirače polica sa policama za knjige; posebne zavrtnje i šrafove sa odgovarajućim delovima viseće garniture ili nameštaja koji se pričvršćuje za zid.
Spakujte veće delove odgovarajućih predmeta (kao što je kabal za kablovsku televiziju), u prozirne plastične kese sa zipom, i tako upakovane ih zalepite za poleđinu ili donju stranu predmeta uz koji ovi delovi idu. Kao rezervu, držite ’’Kutiju za Delove’’ otvorenu na kuhinjskom stolu i u nju pakujte kablove, kanape, žice, sitne delove, šrafove, držače ili eksere izvađene iz bilo kojeg dela nameštaja. Neka vam ova kutija uvek bude pri ruci, ili je obeležite što šarenijim i drečavije obojenim nalepnicama, tako da na dan selidbe možete lagano da je pronađete.

Počnite sa pakovanjem unapred

Sve što možete unapred, spakujte, na taj način uštedećete dragoceno vreme na dan selidbe. Ukoliko je leto, spakujte prvo zimske stvari jer vam sigurno neće biti potrebne. Realno, za tih zadnjih par dana koja ćete provesti u kući, neće vam biti potrebno pet radio i TV uređaja. Spakujte sva sredstva, poput šampona i četkice za zube, koja su vam u višku. Ostavite samo putni neseser sa najpotrebnijim sredstvima za ličnu higijenu, koji ćete koristiti tokom zadnjih nedelju dana boravka, u starom domu. Smanjite kuhinjsko posuđe i zalihe hrane na najmanje moguće količine, dovoljne za preživljavanje. Kante za đubre možete takođe da spakujete. Takođe, možete da kante iskoristite za pakovanje drugih predmeta. Zadnjih nedelju dana za odlaganje đubreta možete koristiti umesto kanti, plastične vreće (prosto ih zakačite na ručku kredenca ili kvaku od vrata ).

Pripremite sredstva i pribor za čišćenje

Ukoliko je potrebno da očistite dom iz kojeg se selite, sastavite komplet koji sadrži osnovna sredstva i krpe za čišćenje. Očistite unapred sve što stignete (unutrašnjost kuhinjskih kredenaca, rernu, prozore, itd.), i ukoliko je moguće, usisajte svaku prostoriju, nakon što ih radnici agencije za selidbu, isprazne.

Koristite prtljag

Spakujte vašu odeću, čaršave, peškire i papirnu galanteriju u kofere, rančeve i torbe za trening. Čak i za lokalne selidbe, bićete u stanju da sa lakoćom uočite vaš teget kofer u kojem se nalazi vaš omiljeni dzemper, dok ’’Kutija broj 18’’ bi mogla da ostane neprimećena danima. Ako vaša selidbe kojim slučajem potraje više od jednog dana, apartmani beograd su tu da vam pomognu da pronađete povoljan smeštaj.

Zaštitite vaše skupocenosti

Preporuka je da zadržite sa sobom vredonosnu imovinu, poput srebrnine, kolekcija, i antikviteta. Ukoliko vas očekuje duga selidba i nemate mesta u kolima, sakrite vaše skupocenosti u kutiju koja će biti označena nalepnicom sa natpisom ’’Razno. Iz kuhinjskog špajza’’. Informišite se o vlasiničkom osiguranju vašeg stanodavca, da biste saznali da li ste i na koji način osigurani tokom selidbe, i ukoliko je potrebno, dodatno se osigurajte u agenciji za selidbe. Takođe, raspitajte se unapred o papirima koje bi trebalo da pripremite i podnesete u slučaju gubitka stvari.

Važna dokumenta nosite sa sobom

Vaša lista važnih dokumenata može se sastojati iz sledećih dokumenata: krštenica, svedočanstva iz škole, ugovor i račun sa agencijom za selidbu, novi poslovni kontakt, brojeve potrebnih kompanija, novi bankovni račun, računi, telefonski imenik, ugovori, broj telefona agenta za nekretnine, mape i slično. Ne ostavljajte ova dokumenta radnicima agencije za selidbu! Nosite ih sa sobom.

Kutije sa ličnim stvarima

Koristite drečavo obojene kutije za skladištenje ličnih stvari, po jednu za svakog člana porodice. Pustite da svaki član porodice, spakuje svoju kutiju sa stvarima koje će mu biti potrebne odmah po dolasku u nov dom, poput čiste posteljine, peškira, produžni kabalovi, telefon, stolne lampe, adresara, olovke i papira, papirne maramice, putni neseser sa sredstvima za ličnu higijenu, i tako dalje.

Selidba sigurno nije najzabavniji događaj u vašem životu, ali planiranje unapred će proces učiniti podnošljivijim.

Komentari

Nema komentara

Postavite vaš komentar

Vaš email nikada neće biti objavljen ili deljen. Obavezna polja su obeležena *

Deljenja